100 g masła
300 g gorzkiej czekolady (najlepiej z około 70 % zawartości kakao)
4 jajka
½ szklanki cukru
szczypta soli
½ szklanki orzechów
200 ml śmietanki
2 łyżki posiekanej melisy
skórka starta z połowy limonki
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Roztop masło w rondelku, czekoladę połam na kawałki i wkrusz do masła. Rozpuść wszystko na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Rozdziel żółtka od białek. Żółtka, cukier i sól dodaj do ciasta czekoladowego. Białka ubij na pianę i wymieszaj z ciastem. Wlej ciasto do wysmarowanej formy (najlepiej okrągłej, około 23 cm średnicy). Upraż orzeszki na patelni i posyp nimi ciasto. Upiecz ciasto w piekarniku - około 15 minut. Po wystygnięciu podawaj z ubitą śmietanką połączoną z melisą i skórką z limonki.