OWOCOWA ROZKOSZ

Składniki

jajka
cukier
mąka
proszek do pieczenia
kokos
orzechy
kakao
wiśnie
borówki
galaretka wisniowa

Sposób przyrządzenia

 OWOCOWA ROZKOSZ

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

¾ szkl. Cukru

Szklanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i upiec.

 

Biszkopt ciemny:

4 jajka

¾ szkl. Cukru

¾ Szklanki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną  z kakaem i  proszkiem i upiec.

 

Biszkopt orzechowy:

5 białek

15 dag kryształu

20 dag krojonych orzechów

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami i upiec.

 

Biszkopt kokosowy:

5 białek

15 dag kryształu

20 dag kokosu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżeczki soku z cytryny

Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka sok z cytryny i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kokosem i upiec.

 

Krem:

10 żółtek

1 litr mleka

2 cukry waniliowe

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki budyniu waniliowego

15 łyżek cukru kryształu

2 margaryny

½ kostki masła

 

Dodatkowo:

galaretka wiśniowa

borówki

wiśnie zasypane cukrem ze słoika

Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody. ¾ litra mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka i wlać to na gotujące się mleko. Z owoców odlać sok, budyń wystudzić. Utrzeć margarynę z masłem i dodawać przestudzony budyń. Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać tężejącą galaretkę.

 

Przełożenie:

Biszkopt jasny- połowa pierwszej masy-borówki- druga połowa pierwszej masy- biszkopt orzechowy- połowa masy z galaretką- wiśnie- druga połowa masy z galaretką- biszkopt kokosowy- połowa trzeciej masy - biszkopt ciemny- druga połowa trzeciej masy- dekoracja