jajka
cukier
mąka
proszek do pieczenia
kokos
orzechy
kakao
wiśnie
borówki
galaretka wisniowa
OWOCOWA ROZKOSZ
Biszkopt jasny:
4 jajka
¾ szkl. Cukru
Szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i upiec.
Biszkopt ciemny:
4 jajka
¾ szkl. Cukru
¾ Szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem i upiec.
Biszkopt orzechowy:
5 białek
15 dag kryształu
20 dag krojonych orzechów
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami i upiec.
Biszkopt kokosowy:
5 białek
15 dag kryształu
20 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki soku z cytryny
Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka sok z cytryny i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kokosem i upiec.
Krem:
10 żółtek
1 litr mleka
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu waniliowego
15 łyżek cukru kryształu
2 margaryny
½ kostki masła
Dodatkowo:
galaretka wiśniowa
borówki
wiśnie zasypane cukrem ze słoika
Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody. ¾ litra mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka i wlać to na gotujące się mleko. Z owoców odlać sok, budyń wystudzić. Utrzeć margarynę z masłem i dodawać przestudzony budyń. Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać tężejącą galaretkę.
Przełożenie:
Biszkopt jasny- połowa pierwszej masy-borówki- druga połowa pierwszej masy- biszkopt orzechowy- połowa masy z galaretką- wiśnie- druga połowa masy z galaretką- biszkopt kokosowy- połowa trzeciej masy - biszkopt ciemny- druga połowa trzeciej masy- dekoracja