SERNIK Z ROLADKAMI
Składniki
Jajka
mąka
cukier
proszek do pieczenia
kakao
ser
powidło
markaryna
kokos
budyń
Sposób przyrządzenia
Biszkopt:
4 jajka
¾ szkl. Cukru
Szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka, gdy dobrze ubite dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i upiec.
Upiec dwa takie biszkopty i przekroić na pół, posmarować powidłami i zwinąć w 4 rolady.
ciasto kakaowe:
2 łyżki kakao
1/2 szkl. cukru kryształu
3 łyżki wody
5 dag margaryny
Wszystko zagotować. Gdy przestygnie dać 2 żółtka, 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku i wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z 2 białek i wylać na brytfankę.
Ser:
1/2 kg sera
budyń waniliowy
5 żółtek
15 dag pudru
1/2 kostki margaryny
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dalej ucierając dodawać ser a na końcu budyń waniliowy. wylać na ciasto kakaowe i poukładać roladki a całość zalać ciastem kokosowym i piec 60 minut.
ciasto kokosowe:
5 białek
3/4 szkl. cukru
15 dag kokosu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem dodać kokos, mąkę wymieszać i wylać na roladki.
po wystygnięciu udekorować polewą.