biszkopt:
• 4 duże jajka
• 200 ml mleka
• 170 ml oleju
• 1,5 szklanki brązowego cukru
• 200 g mąki pszennej
• 80 g kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa malinowa :
400 g malin
400 ml. śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe
składniki do nasączenia:
sok z malin 3/4ml
3/4 szklanki wody
łyżka soku z cytryny
lukier plastyczny do ozdobienia.
W jednej misce łączymy składniki suche na biszkopt: mąkę, cukier brązowy, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: jajka, mleko i olej. Łączymy składniki i miksując na jednolitą masę. Przelewamy ciasto do formy w kształcie półkuli i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na następny dzień ciasto kroimy na trzy blaty i rozkładamy je na talerzach.
Przygotować 2 galaretki dokładnie rozpuszczając w 200 ml. gorącej wody. Maliny myjemy i mieszamy w małym garnuszku z cukrem. Gotujemy na małym ogniu, aż maliny się rozpadną, przecieramy ją przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, pod koniec partiami dodawać mus malinowy i całkowicie przestudzone galaretki. Każdy blat nasączyć malinowym ponczem, posmarować solidnie masą malinową. Całość ozdabiamy lukrem plastycznym. SMACZNEGO!