ciasto wiewiórka

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka orzechów włoskich
3 duże jabłka
10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Białak jajek oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć w dużej misce z cukrem na gładką masę. Do zawartości miski dodać olej i wymieszać za pomoca miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną a następnie połączyć z masą jajaeczną. Jabłka obrać , usunąć gniazda i pokroić w średnią kostkę, orzechy posiekać na dośc duże kawałki a rodzynki sparzyć we wrzątku. Białka ubić na sztywną painę i dodać do ciasta delikatnie mieszająć łyżką. Orzechy , jabłak, rodzynki wrzucić do ciasta, dodać łyżeczkę cynamonu i wszystko starannie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180stopni, formę prostokątną wyłozyć papierem do pieczenia, przelać na nią ciasto i piec ok 50 minut. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem . Smacznego {#thumbsup}