Sernik z mchem

Składniki

Składniki na ciasto mech

Pół opakowania mrożonego szpinaku
2 jajka
1 szkl mąki tortowej
3/4 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru


Składniki na ser

1 kg sera we wiaderku
500 ml śmietany 30 %
20 dkg cukru pudru
6 jajek
1 budyn waniliowy
5 łyżek kaszy manny
cukier waniliowy
dodatkowo paczka herbatników

Sposób przyrządzenia

Wykonanie ciasta
Szpinak rozmrażamy i dobrze odciskamy z wody.
Jajka miksujemy z cukrem,powoli wlewamy olej miksując dalej.
Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu szpinak dobrze odsączony.
Wlewamy do małej tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w 180

stopniach około 60 minut.Sprawdzając patyczkiem.
Gdy ciasto wystygnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach

 


Ser połączyć z żółtkami,cukrem waniliowym,budyniem i kaszą manną.

6 białek ubić na sztywno i dodać połowę cukru pudru.

Schłodzoną kremówke ubić na sztywno i dodać druga połowę pudru.

Ser połaczyć delikatnie z pianą z białek i ubita kremówką.
Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Układamy ciasno herbatniki,następnie kładziemy połowę startego ciasta

mech.
Wylewamy masę sernikową i posypujemy drugą połowa zielonego

ciasta.Można trochę ciasta zostawić do dekoracji juz po upieczeniu.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180

stopni.Pieczemy około 1 godziny.Studzimy sernik i posypujemy reszta

ciasta zielonego.
Smacznego.
Ciasto jest pracochłonne,ale warte swego wiosennego smaku.