Składniki na ciasto mech
Pół opakowania mrożonego szpinaku
2 jajka
1 szkl mąki tortowej
3/4 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
Składniki na ser
1 kg sera we wiaderku
500 ml śmietany 30 %
20 dkg cukru pudru
6 jajek
1 budyn waniliowy
5 łyżek kaszy manny
cukier waniliowy
dodatkowo paczka herbatników
Wykonanie ciasta
Szpinak rozmrażamy i dobrze odciskamy z wody.
Jajka miksujemy z cukrem,powoli wlewamy olej miksując dalej.
Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu szpinak dobrze odsączony.
Wlewamy do małej tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w 180
stopniach około 60 minut.Sprawdzając patyczkiem.
Gdy ciasto wystygnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach
Ser połączyć z żółtkami,cukrem waniliowym,budyniem i kaszą manną.
6 białek ubić na sztywno i dodać połowę cukru pudru.
Schłodzoną kremówke ubić na sztywno i dodać druga połowę pudru.
Ser połaczyć delikatnie z pianą z białek i ubita kremówką.
Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Układamy ciasno herbatniki,następnie kładziemy połowę startego ciasta
mech.
Wylewamy masę sernikową i posypujemy drugą połowa zielonego
ciasta.Można trochę ciasta zostawić do dekoracji juz po upieczeniu.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni.Pieczemy około 1 godziny.Studzimy sernik i posypujemy reszta
ciasta zielonego.
Smacznego.
Ciasto jest pracochłonne,ale warte swego wiosennego smaku.