Szarlotka

Składniki

Na ciasto:
1/ 5 jajek
2/ 3 szklanki mąki
3/ 1 i 1/2 szklanki cukru
4/ kostka margaryny
5/ półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
6/ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pokrojone jabłka lub powidła jabłkowe

Sposób przyrządzenia

Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz margaryny zagnieść ciasto.

Podzielić na trzy części i dwie z nich zamrozić.

Ubić sztywną pianę z białek dodając szklankę cukru i dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Z nie zamrożonego ciasta wyłożyć blaszkę a na nie pokrojone jabłka lub powidła, przykryć je warstwą zamrożonego ciasta starkowanego na tarce, na to wykładamy ubitą pianę i na koniec drugi kawałek zamrożonego ciasta również starkowany na tarce.

Piec w prodiżu aż będzie gotowe...{#zeby}

SMACZNEJ szarlotki życzę !!!