Tłusty czwartek jogurtowo-malinowy!

Składniki

Delikatna galaretka jogurtowa:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru (dodatek cukru nie jest konieczny, można dodać w zamian słodzik lub nie słodzić):)
100 ml mleka 1,5%
1 czubata łyżeczka żelatyny.

Żelka malinowa:
250 g rozmrożonych malin
2 łyżeczki cukru pudru (nie są konieczne, a co tam)
sok z 1/2 limonki
1 płaska łyżeczka żelatyny
30 ml wody.

Sposób przyrządzenia

Delikatna galaretka jogurtowa

Do miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder, mieszamy. Żelatynę moczymy w 50 ml mleka i rozpuszczamy ją w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej. Podgrzany roztwór łączymy z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.

Masę jogurtową wlewamy do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki). Chłodzimy w lodówce około 2 godziny, do całkowitego stężenia.

Żelka malinowa

Malinki miksujemy z sokiem z limonki. Żelatynę moczymy w wodzie i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, łączymy z malinami.

Żelkę wylewamy równą warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy w lodówce około 40 minut.

Deser można podekorować owocami, patyczkami czekoladowymi, albo i nie - bo sam w sobie jest mniamniuśny. :)