Suche składniki:
· 170 g mąki pszennej
· 1 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody
· 80 g cukru
· szczypta soli
Mokre składniki:
· 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
· 100 g orzechów włoskich
· pół szklanki
· 120 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (wystarczy jedna duża pomarańcza)
· 1 jajko
Dekoracja:
· 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
· 100 mg serka mascarpone
· ok. 1 łyżeczka cukru pudru
· Nutella (wg uznania)
· ozdobne gwiazdki i choinki
Mąkę przesiewamy przez sitko. Łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli. Orzechy siekamy. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Następnie dodajemy suche składniki i orzechy. Całość mieszamy przez chwilę tylko do połączenia. Papilotki napełniamy ciastem do ¾ ich wysokości. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 min.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
Przestudzone muffinki dekorujemy za pomocą szprycy Nutellą i masą śmietanową. Ozdabiamy choinkami i gwiazdkami.