Paszteciki drożdżowe z pieczarkowo-mięsnym nadzieniem

Składniki

Farsz:
0,4 kg mięsa drobiowego
0,4 kg mięsa wieprzowego - szynka wieprzowa
0,5 kg pieczarek
2 średnie cebule
olej, sól, pieprz,

Ciasto:
7dag drożdży
0,5kg mąki
3-4 łyżki śmietany
pół kostki smalcu
pół kostki margaryny
1 żółtko
sól, cukier, kminek -do smaku

dostakowo ser żółty do posypania lub papryka słodka

Sposób przyrządzenia

Mięso drobiowe, najlepiej ćwiartki z kurczaka gotujemy a potem mielimy w maszynce. Ja osobiście gotuję najpierw rosół a potem oddzielam mięso od kości i mielę w maszynce. Podobnie mięso wieprzowe gotujemy i mielimy w maszynce.


Cebule obieramy, kroimy a następnie trzeba zeszklić na oleju, potem dodajemy pokrojone pieczarki i smazymy. Po usmażeniu pieczarki łączymy z mięsem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Z podanych składników zgnieśc ciasto. poczekać aż wyrośnie. Następnie rozwałkować, pokroić na małe kwadraciki, na środek każdego dac farsz i zawinąć w rulonik. Następnie paszteciki posmarować roztrzepanym białkiem i posypujemy serem żółtym lub słodką papryką. Paszteciku ułożyć na blaszcze wysmarowanej olejem i włożyć do piekarnika i piec do momentu zarumienienia się pasztecików.


Paszteciki takie jemy w drugi dzień świąt, bo w Wigilie jemy paszteciki z grzybami.


Najlepiej paszteciki smakują, gdy wykorzystr się do nich mięso drobiowe i wieprzowe. Oczywiście można użyć jednego mięsa, ale w domu z mamą eksperymentowaliśmy wiele z pasztecikami i takie wychodza najllepsze. 


SMACZNEGO!!!!!!!!!!1