140 g masła
200 g mąki
40 g kakao
60 g cukru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
lukier lub polewa czekoladowa do dekoracji
Bardzo zimne masło przesiekaj z mąką i kakao.
Dodaj resztę składników i jak najszybciej ugnieć ciasto.
Gotowe ciasto włóż do woreczka i umieść w lodówce na 10-15 minut
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrój z niego ciasteczka ( ja mam bardzo małe foremki i z tej ilości ciasta wychodzą mi trzy blachy ciastek)
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni 10 do 15 min, w zależności od grubości ciasteczek- ja preferuję takie cieniutkie i piekę je 10 minut
Na koniec dekorujemy ciastka lukrem, lub polewą czekoladową ( jeśli preferujesz ciastka bez dodatków, dodaj więcej cukru, ponieważ za sprawą kakao ciastka mogą być gorzkie)
SMACZNEGO!