Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody
1 torebka przyprawy piernikowej
2 łyżki masła
1 jajko
1/3 szklanki letniego mleka
1 roztrzepane jajko do posmarowania pierników przed pieczeniem
Lukier:
sok z cytryny
cukier puder - tyle ile sok zabierze
Mąkę wraz z rozpuszczonym miodem należy wymieszać na stolnicy, dodać cukier, przyprawę, sodę, wymieszać. Następnie dodać masło i jajko. Zagniatać powoli dolewając letnie mleko, wyrobić dobrze ciasto. Stolnice posypać mąką i rozwałkowywać placki. Teraz można wykrawać dowolne pierniczki, fantazja jest nieograniczona. Gotowe pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C około 15 minut.
Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszać z cukrem pudrem, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Można do lukru dodać barwniki lub zabarwić np. sokiem z czerwonego buraka. Pierniczki dowolnie przyozdabiać lukrem. Można używać do tego celu również, cukrowe koraliki, śnieżynki, posypki, wiórki kokosowe czy gotowe lukrowe pisaki. Pierniki oprócz tego, że są pyszne, mogą zdobić choinkę lub wigilijny stół.