Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 280 ml letniej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- ¼ łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 300 ml pomidorów pelati krojonych (w puszce)
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Składniki na pizzę:
- 200 g sera podlaskiego
- 200 g sera mozarella twardego
- 600 g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki)
- 18 sztuk małż w skorupie
- 2 cebule
- oregano
- sos czosnkowy Tarsmak
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wymieszać wszystkie składniki sosu i posmarować placek. Na wierzch położyć starte sery, pokrojoną w piórka cebulę i rozmrożone, odsączone z wody owoce morza. Posypać oregano i upiec w temp. 280 - 330 stopni.
Gotową pizzę polać sosem czosnkowym Tarsmak.
Smacznego!