tortellini ze szpinakiem , mozzarellą i jajkiem.
Składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku. następnym razem użyję świeżego. Miałam mrożony, bo mąż taki kupił.
1 opakowanie serka mozzarella
1 jajko
1 duża łyżka masła
3 ząbki czosnku
odrobina pieprzy cayenne
sól ( troszkę więcej niż zazwyczaj solimy)
3 łyżki śmietanki 30 %
Sposób przyrządzenia
Na patelni rozgrzać łyżkę masła.
Wyłożyć zamrożony szpinak i udusić.
3 ząbki czosnku przepuścić przez praskę, dodać do szpinaku.
Dodać sól, pieprz cayenne i dusić aż do odparowania wody.
Dodać śmietankę i dalej jeszcze poddusić kilka minut.
Ostudzić , dodać pokrojone w kostkę jajko i ser.
Wymieszać . Jeśli farsz jest za mało ścisły dodać łyżkę lub dwie bułki tartej. Wymieszać.
Przygotować ciasto:
0,5 kg mąki rozetrzeć z 1 dużą łyżką masła, dodać 3 jajka i troszkę ciepłej wody.
Zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić pod przykryciem kilkanaście minut aby odpoczęło.
Ciasto dzielić na części i cienko rozwałkować.
Wykrajać małe krążki , nakładać farsz 1/2 małej łyżeczki , zalepiać i formować tortellini.
Włożyć do osolonego wrzątku małymi partiami. Od chwili wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Wykładać na półmisek lub deseczkę do lekkiego osuszenia.
Tortellini są tak pyszne, że wystarczy je lekko polać roztopionym masłem.
Smacznego!!!!