Pikantny sos z cukinii.

Składniki

Duża cukinia
cebula.
przecier pomidorowy karton 400ml.
1/2 szklanki octu jabłkowego 6%
3/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
garść soli.

Sposób przyrządzenia

Cukinię obrać , wydrążyć, pokroić na mniejsze kawałki


 i zetrzeć na tarce "jarzynówce"
Cebulę drobno pokroić i w ilości 1/3 objętości cukinii dodać do niej. Wymieszać z solą i pozostawić w garnku przez co najmniej 6 godzin. Moja stała przez noc. Nie odciskać soku.

 
Taką cukinię gotować na małym ogniu do momentu gdy całkowicie się rozpadnie.
Dodać ocet i miód i gotować przez 20 minut.
Dodać przecier i przyprawy i znów gotować znów 20 minut. Ja gotowałam dłużej, bo chciałam aby sos był bardziej odparowany. Sos zmiksować i znów gotować do żądanej gęstości. Ja gotowałam 1/2 godziny.
Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i pasteryzować  15 minut od zagotowania.