Filet z kurczaka z ziołami

Składniki

Filety z kurczaka - pojedyncze lub podwójne w zależności od upodobania, ilość uzależniona od liczy osób,
oliwa,
kilka łyżek octu winnego,
zioła prowansalskie,
koperek,
natka pietruszki,
oregano,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
chrzan - ze słoiczka.
Uwaga - ilość wymienionych składników uzależniona jest od tego, ile mamy mięsa, bo sporządzimy z tego marynatę.

Sposób przyrządzenia

Przepis ten jest o tyle łatwy, co uniwersalny. Najlepiej jest przygotować go sobie wczesniej tak, by składniki marynaty "się przegryzły", ale jeśli zachodzi konieczność, można wszystko przygotować "na już" {#lang_emotions_smile}

 

1. Zaczynamy oczywiście od umycia filetów i lekkiego ich osuszenia.


2. Mieszamy płynne składniki - olej i ocet winny, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, koperek, sól, pieprz i paprykę. wszystko mieszamy. Dodajemy chrzan. Ja zwykle daję ok.1-2 łyżeczek. Konsystencja naszej marynaty nie moze być lejąca ani zbyt zwarta. Jeśli będzie zbyt płynna, to dodajmy jeszcze przypraw i ziół, a jeśli zbyt zwarta, to oliwy.


3. Tak przygotowaną marynatą obtaczamy mięso z dwóch stron, wkładamy do naczynia i zostawiamy na noc w lodówce. Można też skrócić ten czas do 1 - 2 godzin.


4. Tak zamarynowane mięso grillujemy (na grillu lub w piekarniku), badź smażymy na patelni - w tym przypadku oleju nie dodajemy, chyba że zajdzie taka potrzeba.


5. Gotowe mięso posypujemy natką pietruszki. 


6. Można podawać z zapiekanymi lub gotowanymi ziemniaczkami, frytkami, czy ryżem. Wszystko zależy od upodobań. 


Na zdjęciu moja wersja - mięsko z ryżem i warzywami.


Życzę smacznego.