Ekspresowa Szarlotka sypana (w kokilkach)

Składniki

1/3 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej, może być tortowa
1/2 szklanki kaszy manny
1/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
cynamon
1 1/2 kg jabłek (po obraniu) + sok z połowy cytryny
masło do smarowania, bułka tarta do obsypania kokilek

Sposób przyrządzenia

Masło włożyć do zamrażarki, jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny i cynamonem.

Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać.

Kokilki posmarować masłem, obsypać bułką tartą, wsypać 1/2 sypkich składników. Zetrzeć 1/2 masła. Wyłożyć jabłka. Posypać resztą sypkich składników, na to zetrzeć masło i posypać brązowym cukrem.

 

Wstawić do piekarnika na 25 min w 180stopniach.


Po wyjęciu odczekać 10min. naciąć skorupkę i do środka włożyć gałkę lodów waniliowych.