Gazpacho
Składniki
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów
- 1 duży ogórek (lub 2 średnie)
- 1 średnia czerwona cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 4 do 6 łyżek octu winnego z czerwonego wina
- 75 ml oliwy z oliwek
- Grzanki lub świeży chleb z chrupiącą skórką
Sposób przyrządzenia
- Obrać wszystkie pomidory i usunąć pestki, trzymając pomidory nad miseczką, aby nie stracić soku.
- Jeśli ogórek jest organiczny - zostawić skórkę. Jeśli nie - obrać go. Usunąć nasiona i z grubsza posiekać ogórek.
- Zmiksować miąższ pomidorów i ogórka wraz z cebulą, czosnkiem i octem balsamicznym.
- Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Znów zmiksować.
- Wstawić gazpacho do lodówki i wyjąć na co najmniej 30 minut przed podaniem. Podawać z grzankami lub ze świeżym chlebem.