Bezglutenowa tortilla z kurczakiem i warzywami po meksykańsku

Składniki

2 bezglutenowe tortille (do kupienia w sklepie z bezglutenową żywnością)
farsz:Pół papryki czerwonej, pół papryki żółtej, cebula, kilka pieczarek,pierś z kurczaka, zółty ser
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, czosnek, papryka ostra
sosy: 1)avocado, papryka czerwona 1/4, cebula 1/4, pomidor
2) 3 pomidory, pół cebuli, ostry sos, kolendra, cytryna
3) śmietana gęsta

Sposób przyrządzenia

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać papryki i cebulę pokrojone w paseczki oraz pieczarki w plasterki. Doprawić świeżo wyciśniętym czsnkiem wg.uznania, sosem sojowym, pieprzem, ostrą papryką


Gdy farsz goroty wykładamy go na jeden placek tortili, posypujemy tartym żółtym serem i przykrywamy drugą tortillą i zapiekamy w piekarniku ok.15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Sos guacamole: obrane avocado rozgniatamy widelnem i dodajemy do niego drobniutko pokrojoną cebulę, paprykę i pomidora i doprawiamy solą i pieprzem


Sos salsa: drobno kroimy pomidory i cebulę, doprawiamy sokiem z cytryny, kolendrą posiekaną, pieprzem, ostrą papryką, solą

 

Sos łagodny: zimna śmietana


Gdy tortilla się zarumieni i ser w środku się roztopi oznacza to, że jest gotowa do podania. 


Kroić jak pizzę i podawać z sosami.