Sernik Wielkanocny

Składniki

1 kg twarogu
1 kostka masła
1,5 szkl. cukru
10 jajek
3 ugotowane ziemniaki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szkl rodzynek
otarta skórka z limonki
lukier: 150 g cukru pudru, 4 łyżki przegotowanej wody, sok z limonki do smaku
do dekoracji: masa krówkowa, bakalie

Sposób przyrządzenia

Twaróg z ziemniakami zmielić przez maszynkę dwa razy. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodawć miękkie masło oraz stopniowo zmielony twaróg cały czas ucierając mikserem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, skórkę z dobrze umytej i sparzonej limonki, namoczone rodzynki i na samym końcu ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec  ok 60 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu upieczony sernik polać lukrem, udekorować wg uznania masą krówkową i bakaliami.