200 g miękkiego masła
1 szklanka* cukru
6 jajek
100 ml mleka w temp. pokojowej
2 szklanki* mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
DODATKOWO:
ok. 50 ml płynnego miodu
garść posiekanych orzechów włoskich
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
* szklanka o pojemności 250 ml
Do miski wsypać cukier, dodać drobno pokrojone masło, utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać wszystko dokładnie.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę suchym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto na pewno jest upieczone w środku.
Upieczoną babkę wystudzić. Polać podgrzanym miodem i posypać posiekanymi orzechami.