BISZKOPT:
6 jaj
1 szkl. Cukru
0,5 szkl. Kartoflanki
0,5 szkl. Krupczatki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
2 kostki masła
5 jaj
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
POLEWA:
mniej jak pól kostki palmy
7 łyżek mleka
7 łyżek cukru
3 łyżki kakao
DODATKOWO:
2 galaretki
owoce
migdały- wiórki
BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao dodawać stopniowo i mieszać łyżką. NIE UBIAJĄĆ! Piec ok. 30min w 180 stopnach.
MASA:
Masło utrzeć, jaja ubić na parze z cukrem i utrzeć je z masłem. Dodać do tego zaparzaone kakao.
POLEWA:
Składniki wrzucić do garnuszka, wstawić na wolny ogień- mieszając. Gdy składniki się połączą, zestawić z ognia i poczekać aż ostygnie i się zgęstnieje co jakiś czas mieszając. Gdy polewa zaczyna powolić się ścinać oblewamy placek.
Końcowe wykonanie:
Połowa biszkoptu-masa-owoce-galaretka przygotowana wg przepisu-druga połowowa biszkoptu-masa-polewa-migdały