szklanka mąki
3 łyżki cukru
duża szczypta soli
80 gram masła osełkowego
200 gram moreli suszonych
szklanka wody
pół szklanki białego wina
100 gram skórki pomarańczowej
100 gram płatków migdałów
orzechy włoskie
rodzynki
Do mąki dodaj trzy łyżki cukru, sól, masło i 6 łyżek zimnej wody. Zagnieć ciasto. Wstaw je na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na kształt prostąkata. Ponakłuwaj spód widelcem. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz je ok. 20 minut w tej temperaturze.
Morele suszone pokrój na małe kawałeczki, zalej je wodą (pół szlanki) i białym winem (pół szklanki). Gotuj na małym ogniu do momentu wyparowania wody i wina. Po wystygnięciu moreli zmiksuj je na gładką masę.
Ciasto posmaruj przygotowaną masą. Posyp masę migdałami, orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową.