6 jaj,
0.5 kg mąki,
1.5 kostki margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 cukry wanilinowe,
2 szklanki cukru,
2 łyżeczki kakao,
3 łyżki śmietany kwaśnej,
1 kg sera tłustego,
1 budyń śmietankowy
Moim ulubionym daniem wielkanocnym jest sernik, gdyż jestem strasznym łasuchem. Nie wygrają z nim żadne inne ciasta, faszerowane jajka czy barszcz biały, one nie mają szans!
Składniki na ciasto, czyli:
1 jajko,
0.5 kg mąki,
0.5 kostki margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier wanilinowy,
1 szklanka cukru (niepełna),
2 łyżeczki kakao,
3 łyżki śmietany kwaśnej
mieszamy zagniatając ciasto, następnie dzielimy je na mniej więcej dwie równe części i chłodzimy w lodówce przez czas, który poświęcimy na przygotowanie masy serowej z takich składników jak:
1 kg sera tłustego,
5 żółtek,
5 ubitych białek,
1 kostka margaryny,
1 budyń śmietankowy,
1 cukier wanilinowy,
1 szklanka cukru.
Powyższe składniki mieszamy łyżką, bądź jak komuś wygodniej rękoma.
Następnie należy wysmarować blachę na ciasto margaryną i obłożyć papierem do pieczenia, na którą po schłodzeniu ciasta należy zetrzeć na tarce pierwszą połowę, kolejno wylać masę serową, a na końcu na górę zetrzeć drugą połówkę ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku (170 stopni) przez około 1 godzinę.