Świąteczny makowiec

Składniki

Ciasto:

4 dag drożdży,
10 dag margaryny,
2 żółtka,
1 szkl mleka,
3 szkl mąki,
15 dag cukru

Masa makowa:
2 szklanki maku
2 szklanki cukru
2 jajka

Kruszonka:
Pół szklanki mąki
5 dag masła
4 łyżki cukru

Sposób przyrządzenia

Ciasto:

Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru.

Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.

Po wyrośnięciu wymieszać z resztą składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Mak:

Sparzyć mak, 2 razy zemleć z cukrem, dodać jajka i dobrze wymieszać.

Kruszonka:

Masło roztopić z cukrem, wsypać mąkę i wymieszać.

Ciasto rozłożyć na brytfance, na to masę makową i kruszonkę.

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200C.

Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!