Ciasto:
4 dag drożdży,
10 dag margaryny,
2 żółtka,
1 szkl mleka,
3 szkl mąki,
15 dag cukru
Masa makowa:
2 szklanki maku
2 szklanki cukru
2 jajka
Kruszonka:
Pół szklanki mąki
5 dag masła
4 łyżki cukru
Ciasto:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru.
Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu wymieszać z resztą składników. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Mak:
Sparzyć mak, 2 razy zemleć z cukrem, dodać jajka i dobrze wymieszać.
Kruszonka:
Masło roztopić z cukrem, wsypać mąkę i wymieszać.
Ciasto rozłożyć na brytfance, na to masę makową i kruszonkę.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200C.
Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!