Mazurek kajmakowy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
6 żółtek
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Pozostałe:
Marmolada
2 łyżki rodzynek
Masa kajmakowa
Bakalie, perełki do dekoracji

Sposób przyrządzenia

 

Mąkę i proszek przesiej, dodaj masło, cukier i żółtka.  Wszystko dokładnie połącz i wyrób ciasto. Podziej je na dwie części.  Do jednej dodaj kakao i ponownie wyrabiaj aż ciasto będzie jednolicie ciemne.  Chłódź około 40 minut.

Ciasto rozwałkuj, wylep formę i nakłuj widelcem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Te same czynności powtórz z ciastem ciemnym.  Ostudź.

Ułóż na tacy ciasto jasne, posmaruj marmoladą i równomiernie posyp rodzynkami.  Przykryj ciemnym ciastem a następnie posmaruj masą kajmakową.

Udekoruj bakaliami i innymi dodatkami.