4 filety z dorsza
1 marchewka
1 cebula
1 por
30 dag śmietany 18 %
2 woreczki ryżu
sok z 1/2 cytryny
olej
mąka
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól
pieprz
1 . Ryż gotujemy na sypko . Filety myjemy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny . Obtaczamy w mące , oprószamy salą i pieprzem . Odstawiamy na 10 minut . Następnie rumienimy z pbu stron na oleju .
2 . Cebulę obieramy i kroimy w plastry . Marchewkę obieramy , myjemy i kroimy w słupki . Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki . Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju . Doprawiamy solą . Mieszamy . Wkładamy ryby .
3 . Śmiwtanę mieszamy z zieleniną . Doprawiamy solą i pieprzem . Polewamy rybę z warzywami . Dusimy 15 minut . Podajemy z ryżem .