1/3 główki białej kapusty
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3 kubeczki śmietanki do kawy (3 x 10g)
1 łyżka octu spirytusowego
3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki majonezu (używam Winiary Omega 3:6)
Cebulę wrzucić do blendera, pulsacyjnie posiekać (ewentualnie składniki zetrzeć na grubych oczkach).. Następnie wrzucić do blendera kapustę i również pulsacyjnie posiekać. Cebulę i kapustę przełożyć do miski. Do blendera wrzucić marchewkę (można pokroić na cząstki) i pulsacyjnie posiekać. Przygotować sos: cukier puder wymieszać z pieprzem i solą. Dodać śmietanki, octu i soku z cytryny – tak, by rozpuścić składniki sypkie. Dołożyć majonez i wymieszać. Skosztować. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, pozostawić na 3 godziny, aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem sosu.