Składniki na 4 porcje:
6 jabłek
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki rodzynek namoczonych we wrzątku
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru pudru (można więcej, jeśli jabłka są kwaśne)
200g herbatników (maślane lub pełnoziarniste)
300ml śmietany 30%
1 serek mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Herbatniki pokruszyć, wsypać połowę ilości na dno pucharków (zostawić troszkę do dekoracji).
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Roztopić masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, rodzynki. Uprażyć. Ostudzić, z połowy ułożyć warstwę na herbatnikach.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilinowym, wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone, ułożyć warstwę z połowy ilości.
Warstwy powtórzyć. Na koniec udekorować pokruszonymi herbatnikami, można delikatnie oprószyć cynamonem.
Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.