CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
5 dag świeżych drożdży piekarskich
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
SOS POMIDOROWY:
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
zioła do smaku (np. przyprawa do pizzy, oregano)
woda do rozcieńczenia
DODATKI
Wg uznania: ser żółty, mozarella, pomidor, cebula, pieczarki, kukurydza, ogórek zielony lub konserwowy, można dodać szynkę, kurczaka, ananasa
Mieszam dokładnie suche składniki ciasta.
Drożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlewam do mąki i mieszam najpierw łyżką, zagniatam ręką (3 minuty). Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem (jeśli się spieszę, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, stawiam na piecu lub w słonecznym miejscu / na kaloryferze).
Mieszam i smaruję ciasto. Nakładam dodatki i wrzucam na 15-20 min do piekarnika na 180st.