Pizza z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki

- 0,5 kg mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- płaska łyżeczka soli
- 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka oregano
- 1 mała łyżeczka bazylii
- sól, cukier, pieprz do smaku
- garść startego sera żółtego
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżej rukoli
- sos czosnkowy marki Tarsmak

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki. Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak.Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku
w  330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.