Na ciasto:
3 szklanki mąki
pół szklanki ciepłej wody
30 gram drożdży
łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Na sos:
5-6 dojrzałych pomidorów albo 250 gram pomidorów z puszki
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
2 małe ząbki czosnku
szczypta słodkiej papryki
sól, pieprz
opcjonalnie łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
ser mozzarella
ser parmezan
pepperoni
bekon
opcjonalnie zielona papryczka chilli ( jeśli ktoś preferuje ostrzejsze smaki)
według uznania: papryka, pieczarki, ser pleśniowy, salami, szynka
Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę. Do kubeczka z ciepłą wodą wsypujemy cukier i pokruszone drożdże ( możemy dodać też łyżkę mąki), nastepnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną "pracować". Nastepnie wlewamy zawartość do miski z mąką i mieszamy łyżką a następnie rękoma wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 40 minut. W tym czasie robimy sos. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Do garnka wlewamy oliwę i wyciskamy ząbki czosnku, smażymy 20-30 sekund i wrzucamy pomidory, doprawiamy do smaku. Pomidory gotujemy tak długo aż sie rozpadną a sos się zagęści. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy nasze ciasto i chwilę wyrabiamy, nastepnie rozwałkowujemy na cienki placek i kładziemy na natłuszczonej blasze ewentualnie( chyba że posiadamy kamień do pizzy wówczas ciasto z sosem i dodatkami kładziemy bezpośrednio na nagrzany kamień). Smarujemy ciasto sosem i kładziemy ulubione dodatki. Pieczemy 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C ( termoobieg). W razie potrzeby można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Smacznego :)