Kremowy słodki ryż z amaretto i prażonymi migdałami.

Składniki

400 ml odłuszczonego mleka, 20 g cukru pudru, 40g ryżu, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka likieru amaretto, 2 łyżeczki blanszowanych migdałów (bez skórki), 1 łyżeczka brązowego cukru.
Przepis na 1 porcję.

Sposób przyrządzenia

Mleko wlewamy do średniego garnka, dosypujemy cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy ryż, skórkę pomarańczową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a ryż miękki, dodajemy ekstrakt wanilowy i likier amaretto. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik.

W tym czasie na małej patelni podrażamy migdały na średnim ogniu. Od czsu do czasu "potrząsamy" patelnią. Uprażone migdały drobno siekamy. Ryż przekładamy do filiżanki do cappuccino (lub według uznania) i posypujemy posiekanymi migdałami i brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy, by cukier się rozpuścił. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.