CIASTO:
- 0,5 kg mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 4/5 kostki margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody
KREM:
- 0,5 l mleka
- 3/4 kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- trochę cukru wanilinowego dla aromatu (wg uznania)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
ORZECHy:
- 25 dag orzechów włoskich
- 10 dag masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyzki miodu
1. Aby pyszne ciasto przygotować:
weź miskę dużą, wrzuć wszystkie składniki
i nie zapomnij ich dobrze ze sobą rozmasować.
2.Następnie podziel ciasto na części dwie,
jedną rozłóż na blaszce – niech 20 minut piecze się!
3.Teraz na orzeszki najwyższa pora –
zmieszaj wszystkie składniki i smaż aż ładnie się połączą,
wierzch ciasta przepięknie wykończą!
Ułóż je na drugiej części surowego ciasta
i zapiekaj w piekarniku gorącym minut dwadzieścia –
zrobisz wrażenie nawet na teściach :)
4.Aby pyszny krem budyniowy otrzymać
odlej troszkę mleka do szklanki – potem może się przydać.
Do garnka wlej resztę mleka,
dorzuć też cukier i margaryny odłamki, niech się rozpuszcza,
a Ty wróć do szklanki.
Wsyp do niej mąki i wymieszaj ładnie –
jak w garnku zacznie bulgotać zaklep budyń –
niech Ci się żadna grudka nie wkradnie!
5.Gorący budyń od razu wylewaj na ciasto,
a na to z orzechami warstwa
– poczekaj aż wystygnie –
i udanego obżarstwa!!! :)