Karpatka

Składniki

CIASTO: pół kostki masła roślinnego, szklanka wody, szklanka mąki,4 jajka
KREM: 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru,torebka cukru waniliowego, 2 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki mąki pszennej, 3/4 kostki masła roślinnego (małego 250 gram)

Sposób przyrządzenia

1.CIASTO

Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę i zagotować. Dodać przesianą  przez sitko mąkę,wymieszać, trzymać na gazie tylko do połączenia się składników. Kiedy ciasto wystygnie dodać całe jajka,wymieszać mikserem.Dużą blachę najlepiej tą która jest w piekarniku wysmarować masłem,wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać łyżką, dosyć cienko. Przed wstawieniem do piekarnika warto pokropić je odrobiną zimnej wody wtedy ładnie wyrasta.

Ciasto piec około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

2. KREM

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do pozostałej 1 szklanki mleka dodać 2 żółtka, obie mąki,wszystko razem dokładnie wymieszać mikserem, dodać do gotującego się mleka,mieszać żeby się nie przypaliło.Gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Gorącą jeszcze masę chwilę miksować żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Kiedy budyń wystygnie zmiksować z masłem na jednolitą masę.

Ciasto przekroić na 2 placki, wyłożyć krem posypać cukrem pudrem. Smacznego