50 dkg mleka w proszku ale nie instant
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
6 łyżek kawy inki ( w zastępstwie dobra jest naturalna kawa rozpuszczalnsa
ale trochę mniej 4)
3 paczki herbatników takich twardych (Jutrzenka 100g)
W misce dokładnie mieszamy mleko w proszku z kakao i kawą inką do tego łamiemy herbatniki (tak na cztery). Dodając kawę rozpuszczalną należy ją w mleku rozpuścić, bo w masie suchej nie da rady.
W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem do rozpuszczenia cukru, nie gotując i zalewamy suchą masę.
Teraz najtrudniejsza rzecz aby dokładnie wymieszać całość aby nigdzie nie zostały grudki suchej masy.
Następnie przekładamy do foremki, ja używam silikonowej keksówki na taką porcję jest idealna i ostudzić.
Później można wstawić do lodówki aby lepiej się utwardziło - w końcu to blok.