Kawa mrożona

Składniki

·1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
·100ml zimnego mleka(najlepiej 1,5% tłuszczu)
·łyżeczka cukru
·kruszony lód
·bita śmietana, dodatki wedle uznania
·blender, shaker lub naczynie z pokrywką
·szklanka(do podania kawy)

Sposób przyrządzenia

W kubku zaparzyć kawę rozpuszczalną z dotakiem łyżki cukru, zalewając 1/3 jego pojemności. Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać zaparzoną kawę. Następnie zapełnić naczynie zimnym mlekiem. Składniki dokładnie wymieszać. Ubić bitą śmietanę, przygotować dodatki. W przypadku mojej kawy zostały użyte 2 kostki czekolady pocięte na cienkie paseczki oraz kolorowe perełki cukrowe. Kawę należy wlać do przygotowanej uprzednio szklanki, następnie udekorować kawę bitą śmietaną, posypać czekoladą oraz dodatkami. Smacznego :)