Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu śmietankowego
Mus rabarbarowy:
1 wiązka rabarbaru
1 szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
1/2 kostki masła
4 łyżki bułki tartej
Pianka:
10 białek ( z 8 żółtek zrobiłam lody + 2 żółtka do ciasta)
5 łyżek maki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
I . Przygotowujemy rabarbar:
Oczyszczony rabarbar kroimy w kawałki 2cm, wrzucamy do rondla , dodajemy cukier i cynamon.
Dusimy aż odparuje woda , ale nie tak zupelnie do końca.
Na patelni podsmażamy na maśłe bułke tartą aż będzie rumiana.
Ostudzoną bułkę dodajemy do rabarbaru i dokładnie mieszamy. Studzimy.
II. Przygotowujemy ciasto.
Do mąki dodajemy masło, cukier i proszek do pieczenia. Rozcieramy , dodajemy 1 cale jajko i 2 żółtka.
Zarabiamy ciasto w konsystencji podobne do kruszonki.
Dzielimy na 2 części. Jedną część wysypujemy równomiernie na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę.
Wstawiamy do piecyka i pieczemy na mocnorumiany kolor.
III. Pianka na ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli po łyżce mąki ziemniaczanej na przemian z łyżką cukru. Ciągle ubijamy. Gdy już dodamy całą mąkę i cały cukier , jeszcze chwilkę ubijamy.
Na lekko ostudzony upieczony placek wykladamy rabarbar a następnie rozsypujemy drugą część ciasta.
Na ciasto wykładamy pianę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do piecyka i pieczemy w temperaturze 150 stopni. Tak aby piana powoli nabrała złotego koloru i lekko się wysuszyła.
Wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta. Uchylamy drzwiczki i niech spokojnie wystygnie. Wówczas piana nie opadnie.
Ciasto nie wymaga posypywania cukrem pudrem.
Smacznego.