Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami.

Składniki

1 kg młodych ziemniaków
1 duży zielonych pęczek szparagów.
1 młoda cebulka
kawałek prawdziwego boczku
2 jajka
1 szklanka bulionu warzywnego z dodatkiem szparagów.
15 dag sera zółtego

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki wyszorować i obgotować .

Szparagi umyć , odciąć twarde końce i wykorzystać je do gotowania bulionu. Pozostałą część krótko obgotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i octu.

Ziemniaki pokroić w grube plastry a szparagi w duże kawałki.

Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć , dodać cebulkę. 

Brytfannę wysmarować masłem i posypać bułeczką. 

Wyłożyć połowę ziemniaków, na nie wyłóżyć szparagi i boczekz cebulką. posypać pieprzem.

Wyłożyć resztę ziemniaków. 

Zalać bulionem z roztrzepanym jajkiem. Uważać aby ziemniaki nie pływały. 

Posypać tartym żółtym serem  i do piekarnika. 

Piec w temp. 180 stopni do momentu gdy ser się zezłoci. 

Do tej potrawy podam surówkę ze starkowanej  młodej marchwi z bialą częścią pora i sosem jogurtowym. 

Smacznego!!!