1 kg młodych ziemniaków
1 duży zielonych pęczek szparagów.
1 młoda cebulka
kawałek prawdziwego boczku
2 jajka
1 szklanka bulionu warzywnego z dodatkiem szparagów.
15 dag sera zółtego
Ziemniaki wyszorować i obgotować .
Szparagi umyć , odciąć twarde końce i wykorzystać je do gotowania bulionu. Pozostałą część krótko obgotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i octu.
Ziemniaki pokroić w grube plastry a szparagi w duże kawałki.
Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć , dodać cebulkę.
Brytfannę wysmarować masłem i posypać bułeczką.
Wyłożyć połowę ziemniaków, na nie wyłóżyć szparagi i boczekz cebulką. posypać pieprzem.
Wyłożyć resztę ziemniaków.
Zalać bulionem z roztrzepanym jajkiem. Uważać aby ziemniaki nie pływały.
Posypać tartym żółtym serem i do piekarnika.
Piec w temp. 180 stopni do momentu gdy ser się zezłoci.
Do tej potrawy podam surówkę ze starkowanej młodej marchwi z bialą częścią pora i sosem jogurtowym.
Smacznego!!!