Składniki:
- Szynka dębowa ZM Pekpol (250g)
- groszek konserwowy (1 puszka)
- papryka świeża czerwona (1 sztuka)
- jajka ugotowane na twardo (3 szt.)
- ser żółty (150g)
- sos wiosenny
Sos wiosenny
Składniki:
- sok z jednej cytryny
- olej (50ml)
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek (1 garść)
- sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku.
Wykonanie sosu wiosennego:
Posiekane zioła i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki:
Szynkę, paprykę, jajka i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy i sos wiosenny - całość dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę można wyłożyć do listków cykorii, radicio lub innej sałaty. Gotowe, smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.