Owsiane ciasteczka podwójnie pieczone.

Składniki

1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki obranych i grubo pokrojonych migdałów
duża garść rodzynek
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
3 jajka
kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przyrządzenia

Płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, migdaly i sezam wymieszać i podprażyć na patelni. Ostudzić.

Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Dodać pokrojone masło i rozetrzeć dokładnie palcami. 

Dodać ostudzone ziarna i rodzynki, wymieszać , dodać jajka i olejek migdalowy .

Wyrobić ciasto kształtując je w kulę. Jeżeli trzeba to podsypywać mąką. 

Kulę podzielić na 4 części i uformować 4 wałeczki.

Wałeczki ciasta przenieść na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. 

Upiec na jasnozłoty kolor. W temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Pokroić delikatnie na kromeczki i ukladać na blaszce. 

Upiec na złoty kolor z obu stron. 

Po ostudzeniu zamknąć w blaszanym pudelku z dala od męża i domowników. Może uchowają się przez dwa dni. 


Smacznego!!!