1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki obranych i grubo pokrojonych migdałów
duża garść rodzynek
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
3 jajka
kilka kropel aromatu migdałowego
Płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, migdaly i sezam wymieszać i podprażyć na patelni. Ostudzić.
Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Dodać pokrojone masło i rozetrzeć dokładnie palcami.
Dodać ostudzone ziarna i rodzynki, wymieszać , dodać jajka i olejek migdalowy .
Wyrobić ciasto kształtując je w kulę. Jeżeli trzeba to podsypywać mąką.
Kulę podzielić na 4 części i uformować 4 wałeczki.
Wałeczki ciasta przenieść na wysmarowaną masłem i posypaną mąką blachę.
Upiec na jasnozłoty kolor. W temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Pokroić delikatnie na kromeczki i ukladać na blaszce.
Upiec na złoty kolor z obu stron.
Po ostudzeniu zamknąć w blaszanym pudelku z dala od męża i domowników. Może uchowają się przez dwa dni.
Smacznego!!!