1 puszka masy makowej (ok. 800g) - najlepiej z bakaliami
2 białka
0,5 kg mąki pszennej
3 jajka
0,5 kostki margaryny
1 szkl. cukru
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
1. Mąkę, tłuszcz, cukier i cukier waniliowy ugnieść. Dodać jajka i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto tak, by odchodziło od ręki. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części.
2. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na niej jedną porcję ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 1cm.
3. Ubić pianę z dwóch białek (w trakcie ubijania dodać szczyptę soli) i wymieszać z masą makową.
4. Połowę masy makowej wyłożyć na ciasto i zrolować je.
5. Z drugą częścią ciasta oraz pozostałą masą makową postąpić tak samo :)
6. Strucle układamy na blasze pamiętając, że muszą mieć miejsce, by urosnąć :)
7. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.