Karkówka gotowana.
Składniki
• 1-1,5 kg schabu karkowego
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 cebuli
• liść laurowy
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 2 łyżeczki majeranku
• kilka ziaren czarnego pieprzu
• sól
Sposób przyrządzenia
- Mięso umyć i włożyć do mocno osolonej wody (takiej w której, jajko będzie pływać) na 3-5 dni, i postawić w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie mięso opłukać, obwiązać mocno nicią lub włożyć do siatki, umieścić w garnku z wodą tak aby mięso było całe przykryte.
- Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cebulę, zagotować, zebrać pianę dodać 2 łyżeczki roztartego w dłoniach majeranku, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości (na każdy kilogram karkówki, powinna przypadać godzina gotowania).
- Po ugotowaniu zdjąć z ognia i zostawić w wodzie na całą noc w zimnym miejscu. Po tym czasie wyjąć z wody, zdjąć nici. Można też posypać ją z wierzchu majerankiem.