Jajka w skorupkach z migdałami.
Składniki
• 4 jajka ugotowane na twardo
• Surowe jajko
• 5 dag płatków migdałowych
• Łyżka kremówki 30%
• Gałka muszkatołowa
• Sól, pieprz
• Masło do smażenia
• Posiekany pomidor
• Łyżka posiekanej bazylii
• Łyżeczka oliwy
Sposób przyrządzenia
- Jajka na twardo przekrój na pół bardzo ostrym nożem, tak by jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjmij żółtko i białko. Ugnieć widelcem lub drobno posiekaj.
- Połowę płatków migdałowych posiekaj i dodaj ze śmietaną oraz surowym jajkiem do jajek na twardo. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Nadziej skorupki i panieruj w pozostałych płatkach. Usmaż na maśle na złoty kolor.
- Pomidor wymieszaj z bazylią, oliwa i szczyptą soli. Podawaj z jajkami.