Ciasto:
- 1 szklanka maku
- 7 białek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1 i ½ szklanki wiórków kokosowych
Krem:
- 7 żółtek
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
Polewa:
- ½ kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Do dekoracji:
- 2 paczki herbatników
- galaretka czerwona i zielona
Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blachy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.
PRZYGOTOWANIE KREMU:
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. Dodać ½ szklanki mleka i całość zmiksować (do uzyskania gładkiej masy). Pozostałe mleko zagotować i wlać przygotowaną masę jajeczną. Ugotować budyń, uważając, aby się nie przypalił. Masło utrzeć z masą budyniową. Na makowo – kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki. W niewielkim garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Polewę rozprowadzić na herbatnikach. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować wedle uznania kolorową galaretką. Ciasto wstawić do lodówki i poczekać, aż herbatniki zmiękczeją.