• 50 dag herbatników
• ¼ szklanki mleka
• ¼ szklanki cukru
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki kakao
• 20 dag dżemu (ja daje śliwkowy)
• Kilka kropli olejku rumowego
• 2 łyżki nutelli
• ½ szklanki bakalii (suszone morele, żurawina, rodzynki, figi, orzechy)
• Płatki migdałowe do posypania
POLEWA:
• 1/3 kostki margaryny
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka kakao
• 4 łyżki cukru
Herbatniki pokruszyć na małe kawałki.
Mleko wlej do rondla. Zagotuj razem z cukrem, masłem oraz kakao. Lekko przestudź powstałą masę, a następnie wlej ją do naczynia z pokruszonymi herbatnikami. Dodaj ulubiony dżem, kilka kropli olejku rumowego oraz krem typu nutella. Bakalie pokrój na małe kawałki i dodaj do masy. Wymieszaj i starannie zagnieć. Gdyby otrzymana masa okazała się zbyt miękka, wystarczy dosypać trochę ciastek albo schłodzić ją w lodówce. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach niewielkie kulki.
Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu. Gotową polewą polej przygotowane bajaderki i posyp płatkami migdałowymi.