Sernik na kruchym cieście

Składniki

Ciasto:
1 margaryna
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3/4 szklanki cukru

Masa serowa:
2kg sera
1 kostka masła
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach cytrynowy
8 jajek

Sposób przyrządzenia

Dobrze utrzyj przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do utartej masy. Wszystko starannie połącz. Zagnieć ciasto a następnie uformuj z niego kuę, owiń folią i włóż do lodówki. Po około 30 minutach wyjmij, rozwałkuj i ciastem wylep dno posmarowanej masłem formy. Piecz ok.10min w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Przygotuj masę serową.
Ser przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając kolejno żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, zapach cytrynowy. Na końcu cały czas ucierając-małymi porcjami dokładaj ser. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy na podpieczone ciasto i piecz około 60minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.