1,5 szklanki mąki
150 g masła
¾ szklanki cukru pudru
1,5 szklanki bakalii np. kandyzowane owoce, rodzynki, żurawina
4jajka
1 łyżka spirytusu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania
Bakalie posyp łyżką mąki i dokładnie wymieszaj (obtoczone nie opadną na spód ciasta).
Przygotuj formę keksową. Wyłóż dno i ścianki papierem do pieczenia i natłuść.
Mąkę i proszek przesiej przez sito i dokładnie połącz.
Rozdziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
Masło utrzyj z cukrem pudrem i kolejno dodawaj żółtka. Dodaj mąkę z proszkiem i wlej spirytus. Zmiksuj wszystko, dorzuć bakalie i ponownie wymieszaj.
Na końcu dołóż pianę i delikatnie połącz.
Przełóż masę do formy i piecz ok.55min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.