Chleb domowy "miejski"

Składniki

Mąka żytnia ( sprawdzona w użyciu Lubella) 1kg
Mąka pszenna ( sprawdzona w użyciu Lubella) 1kg.
Łyżka soli
Przegotowana woda.
W wersji bogatej: garść słonecznika, garść pestek z dyni, garść siemienia lnianego, garść płatków owsianych.
Masło do wysmarowania formy ( daje smaczny zapach)

Sposób przyrządzenia

Przez pięć dni sporządzam zakwas z mąki żytniej. Codziennie rano dodaję 100g mąki i 100ml wody. Mieszam dokładnie i przykryty w misce stoi w dośc ciepłym miejscu. Szóstego dnia do dużej misy wsypuję pozostałą mąkę żytnią i mąkę pszenną ( przesiewam przez sitko), dodaję łyżkę stołową soli i wodę lekko ciepła. Tyle aby ciasto nie było twarde ale elastyczne . Właściwie to luźne. Jeżeli robię chleb wieloziarnisty to dodaję wszystkie podane dodatki. Wyrabiam tak długo aż odstaje od ręki i jest gładkie , błyszczące i z pęcherzykami. Dodatki dodaję na końcu wyrabiania. Do wysmarowanych form wkładam ciasto i wstawiam do bardzo lekko nagrzanego piekarnika do wyrośnięcia. Może długo rosnąć. Piekę około 1,5 godziny w 200 stopniach. Po wyjęciu smaruję skórkę wodą i przykrywam mokrą ściereczką do wystygnięcia.

Jeszcze nie zdarzyło się abym jadla chlebek bardzo wystudzony. Zawsze jem taki , ze masło się topi. Nie mogę wytrzymać.