• ½ szklanki zakwasu na żur
• 600 g żeberek
• 2 cebule
• 2 łyżki mąki
• ¾ szklanki śmietany
• 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
• 1 łyżka chrzanu
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, kminek
• 4 jajka
• posiekana natka pietruszki
Marchewki, pietruszki i selera obierz i pokój w słupki. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka razem z żeberkami, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i sól. Gotuj ok. godziny na małym ogniu pod przykryciem. Do wywaru dodaj zakwas i chrzan, zagotuj. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw do smaku solą, majerankiem i kminkiem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Żurek posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj z pieczywem.